Dieta karniwora – podstawowe informacje

Dieta karniwora

Planujesz schudnąć, a dieta cię zniechęca, bo kojarzy ci się wyłącznie z jedzeniem sałatek? Poznaj dietę karniwora (the carnivore diet), która została opracowana przez amerykańskiego ortopedę i sportowca, Shawna Bakera. Według jej twórcy jest ona remedium na wiele chorób cywilizacyjnych, a także ma zastosowanie w leczeniu depresji czy zaburzeń lękowych. Dieta karniwora jest sposobem na redukcję masy ciała.  Jakie są korzyści i zagrożenia płynące ze stosowania diety karniwora?

Na czym polega dieta karniwora?

Zasady w diecie karniwora są jednymi z najbardziej restrykcyjnych i polegają na wyeliminowaniu niemalże wszystkich grup produktów spożywczych.  Dieta karniwora — co jeść, skoro tak wiele produktów zostało wykluczonych? Jest to dieta opierająca się wyłącznie na produktach pochodzenia zwierzęcego. Nawiązuje ona do sposobu odżywiania się ludzi pierwotnych, którzy nie mieli dostępu do żywności wysokoprzetworzonej, a takiej w jadłospisie współczesnych ludzi nie brakuje.

Dla kogo jest dieta karniwora i jaki jest jej cel?

Shawn Baker stworzył dietę karniwora w celach leczniczych. Uważa, że dieta mięsna sprawdzi osobom, które zmagają się z takimi chorobami jak cukrzyca czy anemia, a także w wielu schorzeniach układu pokarmowego, kostno-szkieletowego i chorób psychicznych. Nie ma to jednak potwierdzeń w badaniach naukowych. Rzeczą pewną jest, że dieta sprawdzić się osobom, które chcą schudnąć oraz ograniczyć spożywanie produktów wysokoprzetworzonych, słodkich i wysokokalorycznych. Ze względu na brak eliminację węglowodanów, jest to dieta bezglutenowa, która może się sprawdzić osobom chorym na celiakię.

Warto również przeczytać Jaka dieta przy dnie moczanowej?

Produkty dozwolone na diecie karniwora

Dieta karniwora — co jesc, aby spożywać jak najbardziej różnorodne posiłki? Mięsna dieta nie daje zbyt wielkiego pola do tworzenia finezyjnych potraw, ale produktów, które można spożywać, jest więcej, niż się wydaje. Napoje, które można pić w trakcie trwania carnivore diet, to wyłącznie woda i mleko. Produkty dozwolone to:

  • mięsa (wołowina, wieprzowina, drób, jagnięcina itp.),
  • ryby (łosoś, pstrąg, dorsz, tilapia i inne),
  • owoce morze (np. krewetki, homary, kraby),
  • nabiał (sery, masło, jogurty i inne)
  • jaja, smalec, podroby, kabanosy i inne.

Warto poznać przykładowe posiłki, które można ułożyć z tych produktów:

  • śniadania: jajenicza, jajka na miękko, twaróg,
  • lunch: wędlina, jajko w koszulce, kabanosy, wywar rybny,
  • obiad: stek grillowany, pieczona pierś z kurczaka, ryba na parze, gulasz,
  • kolacja: twaróg, śledź, wątróbka, pasta z tuńczyka.

Dieta karniwora — czego nie jeść

Wiedząc, co jeść na diecie karniwora, z łatwością można wyeliminować produkty, których nie powinno być w tej diecie. Ich lista prezentuje się w następujący sposób:

  • warzywa (ziemniaki, ogórki, marchew, sałata, rzodkiew i inne),
  • owoce (truskawki, maliny, gruszki, jabłka, mandarynki i inne),
  • rośliny strączkowe (bób, fasole, groch, ciecierzyce i inne),
  • nasiona i orzechy (siemię lniane, nasiona chia, nasiona słonecznika, orzechy włoskie, nerkowce i inne),
  • produkty zbożowe (pieczywo, makarony, ryże, kasze i inne),
  • słodycze (ciastka, ciasta, czekolady i inne),
  • cukry i syropy,
  • alkohol,
  • przekąski słone (chipsy, nachosy i inne)
  • napoje słodzone, herbaty, kawy, soki i inne niż woda i mleko.

Zalety diety karniwora

Produkty spożywane w diecie mają dużą zawartość żelaza, witaminy B12 i białek, a jednocześnie zawierają małą ilość cukrów prostych.  Dzięki temu dieta może regulować poziomu cukru we krwi, a także może być stosowane w profilaktyce anemii. Dieta wyklucza całkowicie spożywanie ciastek, chipsów i napojów słodzonych, które mają niską wartość odżywczą. Niewątpliwą zaletą tej diety jest leżące u podstaw zdrowego odżywiania picie wody, zamiast słodkich napoi. Także wykluczony jest całkowicie alkohol, którego ścina białka, obciąża wątrobę, a także  niszczy struktury mózgu, powodując nieodwracalne uszkodzenia.

Mięsna dieta pozwala na spożywanie produktów o wysokim indeksie sytości, dzięki dłużej po zjedzeniu posiłku poczucia najedzenia się, co pozwala ograniczyć podjadanie pomiędzy posiłkami. Wpływa to również lepszy efekt redukcji — masa ciała spada szybciej, ze względu na mniejszą ilość przyswajanych kalorii.

Jest to jedna z diet, które oferuje catering dietetyczny. W ciągu ostatnich lat rozwinął się on na tyle, że można w nim również znaleźć dietę karniwora, co może być atutem dla osób, które nie mają czasu samodzielnie przygotowywać sobie posiłków lub nie mają pomysłu, jak mogą one wyglądać, aby były maksymalnie różnorodne.

Warto również przeczytać Na czym polega dieta ketogeniczna?

Wady diety karniwora

W diecie karniwora nie są dotrzymane złote zasady zdrowego stylu życia. Przede wszystkim zróżnicowanie diety jest niskie, gdyż dochodzi do eliminacji wielu produktów z jadłospisu. Organizm nie otrzymuje odpowiedniej ilości składników odżywczych — przede wszystkim witamin, składników mineralnych i węglowodanów. Te ostatnie dostarczają energii do komórek. W przypadku niedoboru węglowodanów w diecie organizm czerpie energię z tłuszczów, a także z białek własnego organizm, niszcząc tym samym mięśnie. Z tego względu dieta karniwora nie powinna być stosowana przez długi okres czasu. Tym samym pojawia się kolejny problem — efekt jo-jo.

Efekt jo-jo występuje niemalże przy każdej diecie, która wyklucza jakąś grupę produktów spożywczych. Dzieje się tak, gdyż na takiej diecie nie dochodzi do zmiany nawyków żywieniowych i po jej zakończeniu znowu wraca się do punktu wyjścia — spożywanie produktów przetworzonych i wysokokalorycznych, przez co łatwo jest przekraczać swoje kaloryczne zapotrzebowanie, a to powoduje ponowy wzrost masy ciała.

Dieta mięsna dostarcza dużej ilości nasyconych kwasów  tłuszczowych, które zwiększają ryzyko chorób kardiologicznych takich jak nadciśnienie. Ich wysoka zawartość w spożywanych produktach podnoszą poziom cholesterolu we krwi, a to może prowadzić do miażdżycy i zawału serca. Pożywienie bogate w nasycone kwasy karboksylowe obciąża wątrobę, a osoby cierpiące na stłuszczenie wątroby powinny ograniczyć ich zawartość w swojej diecie, gdyż w ich przypadku podwyższają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego.